Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945


Nieuws

Blijf op de hoogte via  RSS feed RSS


29 maart 2019 - 4 Mei-herdenking ter gedachtenis van de omgebrachte Joodse stadgenoten

In verband met de jaarlijkse dodenherdenking worden in Gouda op zaterdag 4 mei a.s. twee bijeenkomsten gehouden ter gedachtenis van de omgebrachte Joodse stadgenoten.

Om 18.15 uur belegt de Stichting Tsedaka een herdenking in de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente. Na afloop van deze bijeenkomst worden de aanwezigen uitgenodigd om naar de herdenkingsbijeenkomst bij het Metaheerhuis te gaan.

Daar houdt om 19.10 uur de Stichting Gouds Metaheerhuis een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis achter gebouw De Haven, Oosthaven 31. Het Metaheerhuis is ingericht als gedenkplaats voor alle Joodse inwoners van Gouda die tijdens de bezettingsjaren om het leven zijn gebracht. De namenlijst bevat nu 388 namen van Goudse inwoners die vermoord zijn door de nazi's. Er worden 2 maal 12 namen van deze lijst gelezen, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.

Vervolgens kan men om half acht meelopen met de Stille Tocht, die dan richting Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, het monument aan de Jeruzalemstraat, zal door het bestuur van de Stichting Gouds Metaheerhuis een bloemstuk worden gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

Een ieder is voor elk van de bijeenkomsten hartelijk uitgenodigd.

Voor meer informatie: info@goudsmetaheerhuis.nl
Zie ook 4 Mei-plechtigheid.


29 maart 2019 - 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet' op 3 mei

Op vrijdag 3 mei aanstaande heeft in Gouda het herdenkingsprogramma 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet' plaats. Het Joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Gouda staan centraal.

Op negen locaties waar de geschiedenis zich afspeelde, vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden hun persoonlijke verhaal over vervolging, verzet en bevrijding. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.

Meer informatie alsmede het programma kunt u vinden op Open Joodse Huizen.

Deze vierde editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet' in Gouda wordt georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland, Stichting Gouds Metaheerhuis en Verzetsmuseum Zuid-Holland, en wordt ondersteund door Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.


10 december 2018 - Nieuwe plaatsing van Stolpersteine in 2019 (2)

Op maandagochtend 11 maart 2019 plaatst Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine in Gouda. Voor de namen, adressen en route zie Stolpersteine, Plaatsing 2019.


20 oktober 2018 - Nieuwe plaatsing van Stolpersteine in 2019

Hoogstwaarschijnlijk op maandag 11 maart 2019 plaatst Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine op zeven adressen in Gouda. Vijf van deze adressen zijn nieuw, op twee liggen al enige gedenksteentjes. Dat zal het totale aantal Stolpersteine op 258 brengen, verspreid over 64 plekken.
Zie Stolpersteine, Plaatsing 2019.15 augustus 2018 - Open Monumentendag zaterdag 8 september

Op de Open Monumentendag van zaterdag 8 september is het Metaheerhuis van tien uur tot half vijf geopend. Iedereen is hartelijk welkom!Metaheerhuis