Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945


Nieuws

Blijf op de hoogte via  RSS feed RSS


22 december 2017 - Nieuwe plaatsing Stolpersteine

Op aanstaande dinsdag 24 april plaatst Gunter Demnig in Gouda zestien nieuwe Stolpersteine.
Zie Stolpersteine, Plaatsing 2018.19 augustus 2017 - Open Monumentendag zaterdag 9 september

Op de Open Monumentendag van zaterdag 9 september is het Metaheerhuis van tien tot half vijf geopend. Iedereen is hartelijk welkom!


11 juli 2017 - Stolperstein voor Leo Klisser

Woensdagavond 12 juli om 19.00 uur wordt in de stoep voor de Broekweg 2 in Gouda een Stolperstein geplaatst voor het in Auschwitz vermoorde Joodse jongetje Leo Klisser. Over hem is een documentaire gemaakt, waarin onder meer te zien is hoe zijn voormalige onderduikbroer Hendrik van den Berg nog steeds om hem rouwt.
Ramon Blenderman, bestuurslid van Gouds Metaheerhuis, metselt het gedenksteentje in. Soesja Citroen vertelt over Leo's familieachtergrond en onderduik in 1942/1943 bij het hartelijke gezin van de beheerder van het gemaal Oostpolder in Schieland, Donald Pagrach zegt kaddisj.
Het is door omstandigheden kort dag, maar mocht u in de gelegenheid zijn om de plaatsing bij te wonen, dan bent u van harte welkom.


25 april 2017 - Open Joodse Huizen Gouda

Op woensdag 3 mei heeft voor het tweede jaar Open Joodse Huizen Gouda plaats. Van acht locaties in Gouda gaan die dag op afgesproken tijden de deuren open en voor een kleine groep mensen worden persoonlijke verhalen van vervolging verteld. Iedereen is welkom, maar men kan niet reserveren.
Open Joodse Huizen Gouda wordt georganiseerd door Streekarchief Midden-Holland en Stichting Gouds Metaheerhuis in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.
Info: zie Streekarchief Midden-Holland, Open Joodse Huizen 2017 en Open Joodse Huizen. Een folder is in de Chocoladefabriek aan Klein Amerika verkrijgbaar.


25 april 2017 - Documentaire 'Leo Klisser, Sporen terug naar het Verleden'

In het kader van Open Joodse Huizen Gouda opent Inloophuis Domino op de Oosthaven 31 op 3 mei om 11.00 uur en 13.00 uur haar deuren voor de vertoning van een korte documentaire. Lotte Groenendijk, Lucy Azatyan en Soesja Citroen maakten een film over Leo Klisser (1936-1944), een Joods jongetje dat door de nazi's werd vermoord en ondergedoken was bij de familie Van den Berg aan de Broekweg in Gouda.
De documentairemakers bezochten diverse archieven en legden de herinneringen vast van de heer Hendrik van den Berg, die indertijd als 12-jarige zoon van de familie ooggetuige was van de arrestatie van Leo.
Zie ook Open Joodse Huizen, Oosthaven 31.


25 april 2017 - Schoolwandelingen

In april en mei zijn er weer schoolwandelingen langs de Stolpersteine. Ze gaan onder meer uit van de Brede School en de Stichting Gouds Metaheerhuis. Eerst gaan de kinderen naar het Metaheerhuis, daar zien ze op drie panelen 385 namen van vermoorde Joodse stadgenoten. Buiten op stoep voor het voormalig Joods bejaardentehuis aan de Oosthaven 31 staan ze stil bij de vele Stolpersteine voor de bewoners van het tehuis. Onderweg naar het Verzetsmuseum stoppen de schoolkinderen bij een aantal Stolpersteineplekken. Hier vertelt een begeleider de verhalen over de vroegere bewoners. De wandeling eindigt in het Verzetsmuseum met de indringende muziek en beelden van Jaap Mulder en zoon. Daarna wordt nog samen met de kinderen gepraat over oorlog en vrede, vrijheid en tolerantie.


19 april 2017 - 4 Mei-arrangement

De Goudse Schouwburg, Verzetsmuseum Zuid-Holland en Sichting Gouds Metaheerhuis bieden op 4 mei samen een herdenkingsprogramma aan.
Zie De Goudse Schouwburg, 4 mei-arrangement


7 april 2017 - 4 Mei-herdenking ter gedachtenis omgebrachte Joden uit Gouda

In verband met de jaarlijkse dodenherdenking worden in Gouda op donderdag 4 mei a.s. twee bijeenkomsten gehouden ter gedachtenis van de omgebrachte Joodse stadgenoten.
Om 18.30 uur belegt de Stichting Tsedaka een herdenking bij de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente.
Daarna, om 19.10 uur, houdt de Stichting Gouds Metaheerhuis een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis achter gebouw De Haven, Oosthaven 31. Er worden 2 maal 12 namen gelezen, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.
Vervolgens kan men om half acht meelopen met de Stille Tocht, die dan richting Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, het monument aan de Jeruzalemstraat, zal door het bestuur van de Stichting Gouds Metaheerhuis een bloemstuk worden gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.
Een ieder is voor elk van de bijeenkomsten hartelijk uitgenodigd.
Voor meer informatie: info@goudsmetaheerhuis.nl
Zie ook 4 Mei-plechtigheid.Metaheerhuis