Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945
Plaatsing Stolpersteine 24 april 2018


Aanstaande april is de volgende plaatsing van Stolpersteine in Gouda. Soesja Citroen, coördinator en uitvoerder van het Goudse project Stolpersteine, schreef de onderstaande toelichting.


Op dinsdagochtend 24 april plaatst Gunter Demnig zestien nieuwe Stolpersteine in Gouda. Het gaat daarbij om zeven adressen.

Zoals inmiddels een mooie traditie is, bereiden leerlingen van docent Groenendijk van de afdeling Stedelijk Groen van het Wellant College de stoepen voor.

Hieronder leest u de route, tijden en namen. Demnig zal hoogstwaarschijnlijk wat op ons vooruitlopen met het plaatsen van de stenen, hij wordt 's middags weer in Den Haag verwacht.

De tijden van plaatsing zijn onder voorbehoud, wij hebben op elke plek even tijd nodig. Hierbij memoreer ik naam en lot van de vermoorde vroegere bewoners, vertel iets over hen, en vertellen soms ook naaste familieleden en anderen iets. Soms klinkt er ook een gedicht. Onze voorzitter zegt kadisj en we leggen gezamenlijk kiezelsteentjes op de Stolpersteine.

Lange Groenendaal 84
Om 9.00 uur plaatst Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Lange Groenendaal 84. Drie Stolpersteine komen hier voor koopman Levie Gompers (68), zijn echtgenote Anna Gompers-van Kloeten (71) en hun zoon Mozes Gompers (42). Wethouder Corine Dijkstra houdt een korte speech en bevestigt hiermee de sympathie en steun van de gemeente voor het Stolpersteineproject.

Kleiweg 37
Om 9.20 uur zijn we op de Kleiweg 37. Hier voor een winkelpui komen drie Stolpersteine voor Mendel Emanuel Bienstock (64), zijn echtgenote Roza Bienstock-Reif (61) en hun zoon Willy Bienstock (33).

Jan Luykenstraat 14
Om 9.45 uur volgt de plaatsingsceremonie bij de Jan Luykenstraat 14 (indertijd nummer 7). Hier komen drie Stolpersteine voor fototechnicus Curt Julius Loewenthal (40), Felicia Loewenthal-Lewek (35) en hun baby Ellen Maryke Loewenthal (0).

A.G. de Vrijestraat 18
Om 10.10 uur zijn we bijeen op de A.G. de Vrijestraat 18. Hier komen twee Stolpersteine voor touwspinner Julius Reis (64) en zijn echtgenote passementwerkster Hedwig Reis-Apfelbaum (47).

Joubertstraat 201
Om 10.35 uur is op de Joubertstraat 201 de ceremonie voor koopman Hans Werner Hirsch (32) en zijn jonge vrouw Gerda Liselotte Hirsch-Reis (22). Twee Stolpersteine komen hier voor hen. Gerda Liselotte is een dochter van het echtpaar Reis-Apfelbaum van de A.G. de Vrijestraat. Voor Hans Werners broer Gustav Hirsch en diens vrouw Claris Weil liggen al twee Stolpersteine voor de Hoogstraat 1.

Krugerlaan 94
Om 11.00 uur zijn we op de Krugerlaan 94. Hier komen twee Stolpersteine voor chazan (voorzanger in de synagoge) Eliazer van der Hoeden (28) en juriste Betty van der Hoeden-Bonn (31). Naaste familieleden van hen zullen hierbij aanwezig zijn.

Piersonweg 6
Om 11.25 uur komen we tenslotte bij de Piersonweg 6. Op de stoep tegenover dit adres komt een Stolperstein voor koopman Izak van Dantzig (84). Ook hier zullen naaste familieleden aanwezig zijn.

Met deze nieuwe gedenkstenen voor de vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 238 Stolpersteine op 59 adressen. Het is alweer de negende plaatsing in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis.

Graag hopen we u te zien bij de plaatsing op 24 april.

Soesja Citroen,
Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine
stolpersteinegouda@gmail.com
www.facebook.com/stolpersteine.gouda
www.www.xplregouda.nl/#/route_info/5059