Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945Plaatsing Stolpersteine 2019


Soesja Citroen, coördinator en uitvoerder van het Goudse project Stolpersteine, schrijft:

Hoogstwaarschijnlijk op maandag 11 maart 2019 gaat Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine plaatsen op zeven adressen in Gouda. Vijf van deze adressen zijn nieuw, op twee liggen al enige gedenksteentjes. Dat zal het totale aantal gedenksteentjes in maart op 258 brengen verspreid over 64 plekken.

De adressen worden:

  • Burgvlietkade 79 (gezin Mohr-May en dochtertje)
  • Cappenersteeg 2 (echtpaar Mol-Wolffers en zuster van de echtgenote)
  • Crabethstraat 5 (gezin Kobijlinski-Naumann en twee zonen)
  • Graaf van Bloisstraat 56a (gezin Lachmann-van Gelder en zoontje)
  • Westhaven 59 (echtpaar Oppenheim-Blülein)
  • Sophiastraat 37 (gezin Kirchheim-Brahn en dochtertje en Helmut Rosenberg). Hier ligt al een gedenksteentje voor Heinz Lewkonja.
  • Krugerlaan 66 (Rosetta de Levie). Hier liggen al vier steentjes.

De Goudse Post berichtte op 10 oktober dat we een geweldige donatie uit onverwachte (inter)nationale hoek van de IPA hebben ontvangen voor de Goudse Stolpersteine. Deze gift brengt ons een enorm stuk verder. Het is zo mooi om te merken, hoezeer mensen met elkaar locaal, regionaal en nu ook internationaal onze Stolpersteine steunen. Zo kunnen we samen het Goudse Stolpersteineproject volbrengen.

Met de nieuwe plaatsing op 11 maart 2019 komen er bij het gedenksteentje van Heinz Lewkonja in de stoep voor de Sophiastraat 37 vier Stolpersteine bij: drie voor het echtpaar Kirchheim en hun dochtertje Margit Lieselotte, en één voor Helmut Rosenberg, die net als Heinz Lewkonja in 1939 alleen met een kindertransport meekwam uit Duitsland.

Heinz Lewkonja
Heinz Lewkonja

Stel je die jongens voor, die van hot naar her gingen in Nederland en zich in hun eentje zonder familie moesten zien te redden. Helmut was vijftien toen hij in Nederland aankwam, Heinz dertien. Twee opgroeiende Duitse vluchtelingenjongens die samen met het gezin Kirchheim in juni 1941 van de Hoge Gouwe 99 kwamen en ruim een jaar met elkaar hier in de Sophiastraat woonden.


Soesja Citroen,
Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine
stolpersteinegouda@gmail.com
www.facebook.com/stolpersteine.gouda
www.www.xplregouda.nl/#/route_info/5059