Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945Plaatsing Stolpersteine 11 maart 2019


Soesja Citroen, coördinator en uitvoerder van het Goudse project Stolpersteine, schrijft:


Op maandagochtend 11 maart 2019 plaatst Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine op zeven plekken in Gouda. Vijf van deze adressen zijn nieuw, op twee liggen al gedenksteentjes.

Voor de verhalen zie Verhalen 2019.


Om 9.00 uur plaatst Demnig de eerste gedenksteentjes in de stoep voor de Westhaven 59. Twee Stolpersteine komen hier voor Sigmund Oppenheimer (65) en Babette Oppenheimer-Blümlein (59).
Om 9.25 uur zijn we op de Krugerlaan 66. Hier komt een extra gedenksteen voor Rosetta de Levie (25) bij de vier steentjes die hier al liggen voor vader, moeder en zus De Levie en nichtje Rosetta Levano.
Om 9.50 uur volgt de plaatsing in de stoep voor de Burgvlietkade 79. Hier komen drie Stolpersteine voor Fritz Mohr (42), Alice Mohr-May (39) en hun dochtertje Renate Mohr (9).
Om 10.15 uur is de ceremonie in de Sophiastraat 37. Hier ligt al een gedenksteentje voor de jonge vluchteling Heinz Lewkonja. Nu komen er vier gedenksteentjes bij voor Herbert Kirchheim (47), zijn echtgenote Anne Marie Kirchheim-Brahn (42), hun dochtertje Margit Lieselotte Kirchheim (6) en Helmut Rosenberg (18). Deze laatste was net als als Heinz met een kindertransport uit Duitsland gekomen.
Om 10.40 uur komen we bij de Graaf van Bloisstraat 56. Daar plaatst Demnig drie Stolpersteine voor Hermann Lachmann (37), zijn echtgenote Rachel Lachmann-van Gelder (35) en hun zoon Jozef Lachmann (7).
Om 11.05 uur is de ceremonie voor de Crabethstraat 5. Vier Stolpersteine komen hier voor Julius Kobijlinski (64), zijn vrouw Hertha Kobijlinski-Naumann (53), oudste zoon Walter Otto Kobijlinski (31) en zoon Erich Helmut Kobijlinski (22).
Om 11.30 uur komen we tenslotte bij de Cappenersteeg 2. Hier plaatst Demnig op de hoek met de Zeugstraat drie Stolpersteine voor Gerson Mol (46), Frederika Mol-Wolffers (62) en haar zuster, de weduwe Sophia Catharina de Gast-Wolffers (61).

De tijden van plaatsing zijn zoals altijd onder voorbehoud. Wij hebben op elke plek even tijd nodig voor onze ceremonie. Hierbij memoreer ik naam en lot van de vermoorde vroegere bewoners, vertel iets over hen, en vertellen soms ook naaste familieleden en anderen iets. Soms klinkt er een gedicht, onze voorzitter zegt kadisj en we leggen gezamenlijk kiezelsteentjes op de Stolpersteine. Belangstellenden en eventuele familieleden hebben tijd nodig om van de ene plek naar de andere te komen.

Met deze nieuwe gedenksteentjes voor twintig vermoorde Joodse Gouwenaars komen we op 258 Stolpersteine in Gouda, verspreid over 64 adressen. Het wordt alweer de tiende Stolpersteineplaatsing in opdracht van de Stichting Gouds Metaheerhuis.

N.B. De Goudse Post berichtte op 10 oktober dat we een geweldige donatie uit onverwachte (inter)nationale hoek van de IPA hebben ontvangen voor de Goudse Stolpersteine. Deze gift brengt ons een enorm stuk verder. Het is zo mooi om te merken, hoezeer mensen met elkaar locaal, regionaal en nu ook internationaal onze Stolpersteine steunen. Zo kunnen we samen het Goudse Stolpersteineproject volbrengen.

We hopen u te zien bij de plaatsing op 11 maart 2019.


Soesja Citroen,
Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine
stolpersteinegouda@gmail.com
www.facebook.com/stolpersteine.gouda
www.www.xplregouda.nl/#/route_info/5059