Gedenkplaats Joodse stadgenoten 1940-1945
Plaatsing Stolpersteine 15 november 2020


Op zondagmiddag 15 november a.s. hoopt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig twintig nieuwe Stolpersteine in Gouda te plaatsen. Soesja Citroen, coördinator en uitvoerder van het Goudse project Stolpersteine, geeft hieronder de bijzonderheden.


Aanstaande 15 november komen er twintig nieuwe Stolpersteine op zeven adressen in Gouda. De eerste plaatsing is om 13.30 uur voor het vroegere Joods bejaardentehuis (Centraal Tehuis) op de Oosthaven 31.

Route, tijden, adressen en namen voormalige Joodse bewoners:

  • 13.30 uur Oosthaven 31. Acht Stolpersteine voor Jacob Levy van Baren, Ruth Loewij, Sara Lange-Biberfeld, Rosa ten Brink, Lilli de Leeuw-Dreijfus, Manus Minco, Ida Cohen-Wallach en Bernard Marcel Weill. Deze acht Stolpersteine komen bij de al eerder geplaatste 56 Stolpersteine op deze plek.
  • 13.55 uur Turfmarkt 142. Eén Stolperstein voor de drieëntwintigjarige Alex Hans Maijer.
  • 14.20 uur Vlamingstraat 22. Twee Stolpersteine voor het jonge echtpaar Joseph en Elisabeth Kops-Scheffeër.
  • 14.45 uur Karnemelksloot 102. Twee Stolpersteine voor het echtpaar Leopold en Johanna Dingfelder-Wormser, van wie twee zonen overleefden.
  • 15.05 uur Zuidelijke Burgvlietkade 11. Twee Stolpersteine voor Flora Oppenheim-Ullmann en vijftienjarige zoon Hans.
  • 15.25 uur Krugerlaan 23. Vier Stolpersteine voor het oudere echtpaar Isaak en Emma Ikenberg-Herz met hun zoon Karl Erich en dochter Rosa Löwenstein-Ikenberg.
  • 15.50 uur Blekerssingel 51. Eén gedenksteen voor de tienjarige Johnny Beek, deze komt bij de al eerder geplaatste Stolpersteine voor zijn opa Jacques en oma Mietje Mogendorf-Meijer.

Gunter Demnig zal zelf de Stolpersteine op de eerste zes adressen plaatsen. De tijden van plaatsing zijn onder voorbehoud en kunnen wat vroeger of later zijn.

Hans Oppenheim
Hans Oppenheim

Bovenstaande foto is van de jonge Hans Oppenheim. Gunter Demnig zal voor Hans en zijn moeder Flora stenen gaan plaatsen op de Zuidelijke Burgvlietkade. Aan Hans' oudere broer Ernst herinnert een Stolperstein voor de vroegere Joodse Jeugdfarm op de Ridder van Catsweg 61. Hij was een van de negen vermoorde Joodse Jeugdfarmbewoners. Ik vertel bij de plaatsing over de jongens en hun ouderlijk gezin in mijn boek Hier Woonden - Stolpersteine Gouda.

Veel mensen uit Gouda en daarbuiten lezen inmiddels mijn boek, ook nazaten uit de VS, VK, Nieuw Zeeland en Israël. De reacties zijn zeer positief. Van assistent-professor Bart Wallet verscheen een mooie recensie in het online geschiedenistijdschrift Holland. In het online geschiedenistijdschrift Historiek staat een uitgebreid interview.

N.B. Tot en met aanstaande zaterdag 29 augustus kunt u het boek nog kopen via boekhandel Verkaaik voor de introductieprijs € 27,50; daarna gaat de prijs naar € 32,50. Geïnteresseerden buiten Gouda krijgen het boek toegestuurd. Mail: info@boekhandelverkaaik.nl, tel. 0182-512750.


Soesja Citroen,
Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine
stolpersteinegouda@gmail.com
www.facebook.com/stolpersteine.gouda
www.www.xplregouda.nl/#/route_info/5059